Поставят разделителни мантинели на бул. „Цар Освободител“ и бул. „Сливница“

Разделителна линия – тип мантинела, да бъде поставена между платната на бул. „Цар Освободител“ и  на бул. „Сливница“, с което да бъде осигурена по-добра безопасност на шофьори и пешеходци. Това бе част от решенията на редовното месечно заседание на комисията по пътна безопасност, която заседава в община Варна. На срещата присъстваха кметът Иван Портних, представители на КАТ, на Общинска полиция, на общинската фирма, отговаряща за светофарните уредби – ТАСРУД,  експерти от дирекциите „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“, „Управление на сигурността и контрол по обществения ред“, „Образование и младежки дейности“, представители на  неправителствените организации – „Карай умно, искам живот“  и Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.

 „Трагичните случаи от последните дни, за съжаление, доказват, че е необходима друга култура на пътя. Готови сме да подкрепим законодателни промени, които гарантират драстични наказания за виновните. Ясно е, че когато има чувство за безнаказаност се подхожда изключително безотговорно и невинни хора стават жертви на тази безотговорност“, коментира кметът Иван Портних.

По време на срещата бяха обсъдени редица мерки за гарантиране на безопасността на участниците в движението във Варна, възстановяване на учебния полигон за шофьори и засилване на контрола на моторно-превозните средства, както и по-активна работа сред деца и младежи за безопасно придвижване – пеша и с велосипеди.  

Председателят на „Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи“ Иван Николов заяви, че са внесли в общината проектно предложение за превенция и повишаване на културата на пешеходците, като целта е да се промени нагласата на хората. От сдружението предлагат да бъдат премахнати част от пешеходни пътеки, които са в опасни зони – например, на бул. „Владислав Варненчик“ в района на р-т „Рощок“.  Тази позиция бе подкрепена и от представителя на КАТ.  

Юлиан Аранудов от неправителствената организация „Карай умно, искам живот“ посочи, че трябва да се наблегне на превенцията с редица инициативи в час на класа в училищата.  От организацията отчетоха няколко такива успешни кампании, реализирани в VII СОУ „Найден Геров“ и в националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Обсъдени бяха и част от мерките за промяна на градската инфраструктура. Т. нар. „интелигентни“ пешеходни пътеки, например, ще бъдат поставени на 25 ключови кръстовища в града, като част европейски проект, припомниха от ТАСРУД. Предвижда се в пътната настилка да бъде вградена система от датчици, чрез която зебрите ще светят автоматично при появата на минувачи. Разгледани бяха и няколко писмени предложения от граждани, живеещи в Галата, в районите на Военноморската болница, МБАЛ „Св. Марина“, местност „Пчелина“ за поставяне на пешеходни пътеки, тротоари, изграждане на светофарни уредби.  

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *